Everesta, s.r.o.

Cesta k lepší minulosti

PN

Není to chyba v nadpisu? Nemělo to být „Cesta k lepší budoucnosti“? Ne, skutečně to není žádná chyba. Bude řeč o vytváření minulosti. To ale vůbec neznamená znovu prožívat minulé dny a stresovat se tím, co se nám kdy nepovedlo a co už dnes nemůžeme změnit. Minulou minulost je třeba nechat být. Nepohnete s ní ani o milimetr.

Možná jste teď trochu zmateni. Nevadí. Vysvětlíme to. Lidé většinou mluví o vytváření budoucnosti, přemýšlejí o svých cílech a jejich realizaci. Ano, to je v pořádku. Budoucnost – ta začíná hned zítra. Zítřejší den je pro nás dnes budoucnost. A dnešek bude již zítra minulost. Pokud s tím včas nic neuděláte, může se stát, že zítra, až si vzpomenete na dnešek, pomyslíte si, že to byl zase další den, který jste promarnili. Váš nadřízený vám vytkl dva nesplněné úkoly, oběd ve firemní jídelně nic moc, nezvládli jste rozhovor s rozčileným zákazníkem a doma? Raději ani nevzpomínat.

Co tedy můžete udělat pro lepší minulost? Prožít zcela jinak dnešek. To znamená nežít včerejšek plný stresů a neúspěchů, ale dobře, s plnou pozorností prožít dnešní den v práci i ve volném čase. Snažte se udělat všechno, co je ve vašich silách, abyste na dnešní den mohli vzpomínat s dobrými pocity jako na den úspěšný a aktivně prožitý. Podívejte se na všechny nesplněné úkoly a rozhodněte, co s nimi uděláte – co teď a co potom. Zajděte za svým šéfem na přátelský rozhovor a položte mu otázku: „Co pro vás/pro tebe mohu udělat?“ Pohovořte se svými nejbližšími spolupracovníky, naslouchejte jim, zmiňte se o tom, co se jim v posledních dnech povedlo, povzbuďte je. Přemýšlejte o tom, jaké zlepšení v práci vašeho kolektivu by se dalo navrhnout a uskutečnit. A co můžete zlepšit sami na sobě a na svém jednání.

Na cestě domů kupte manželce nějaké květiny nebo pralinky a naordinujte si vlídný úsměv pro celou dobu, kterou budete trávit společně se svou rodinou. Najděte si doma chvíli času na to, abyste v klidu přemýšleli o svých životních cílech a hodnotách, o své práci, o své rodině, o tom, zda jste fit fyzicky i mentálně a co s tím vším pozitivního udělat. Co třeba nějaký dobrý skutek nebo úmysl ještě dnes večer? Inspiraci k tomu, jak lépe prožít dnešní den najdete všude: v knihách, v rozhovorech s lidmi i ve chvilce klidného přemýšlení o samotě. Taky můžete zkusit zeptat se své manželky (manžela), jakou změnu by uvítala (uvítal).

Tak a teď si představte, že tímto způsobem budete prožívat každý dnešní den. Co se pak stane s vaší minulostí? Dojde k velké změně. Můžete s klidnou myslí a v pohodě vzpomínat na včerejší, předvčerejší den a na kterýkoli další z minulých dnů. Bude to zcela jiná minulost, než jakou jste znali dosud. Bude to minulost většinou radostná, povzbuzující a inspirující. A vy se stanete zcela jiným člověkem. Vsaďme se, že to na vás vaše okolí rychle pozná.

Takže hurá na cestu k lepší minulosti!

Volně podle www.madeforsuccess.com (Chris Widener) -pn-

Pavel Náhlovský je stálým spolupracovníkem časopisu Moderní řízení, překládá, píše autorské články; má za sebou praxi kouče, lektora, poradce i manažera, je spoluautorem knihy „Koučování v manažerské praxi“ (GRADA 2007).

Komentáře

Cesta k lepší minulosti.

Krásné, pravdivé i když se mi zdá že hodně staré - myslím ta pravdivost slov. Prostě se zase někdo probudil, otřepal už to známé a kráááááááááásně napsal.
Ale to není znehodnocení toho řečeného, jen chci připomenout, že to ti, kteří by si to hlavně měli přečíst a hlavně se podle toho řídit, nebo lépe řečeno řídit svůj - nudný, nebo prázdný život si to samozřejmě nepřečtou protože takové články, nebo myšlenky tito lidé neznají a nečtou. Takže přeji krásný den a krásnou minulost - a to jak pisateli, tak všem lidem,kteří si to přečetli a znají tu jasnou pravdu jak se vlastně ve vlastním životě chovat. Pá a krásný den všem a hlavně poslední únorový týden přeje Doro.

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.