Everesta, s.r.o.

Dotace nebo úvěr?

peníze

Mnoho firem se dnes potýká s platební neschopností. Klasické dotace takový akutní problém bohužel nevyřeší. Stát na vzniklou situaci výjimečně zareagoval a jedna vhodná forma podpory se přeci jen objevila. A tou je záruka, která má podnikům v problémech zpřístupnit provozní úvěry.

Je zřejmé, že klasické podpory jako např. dotace z fondů EU nejsou pro financování samotného provozu podniku příliš vhodné. Krizové situace je nutné řešit rychle a proces žádaní o dotaci a vyhodnocení této žádosti je administrativně náročný a bývá proto vcelku složitý a zdlouhavý.

Radomil Bábek (ECS Edconsia) hovoří o tom, že dotace krizi sice řeší, ale bohužel ne její okamžitý dopad. „Dotace pomůžou budovat a posílit budoucí (ale i okamžitou - v horizontu jednoho roku) pozici a konkurenceschopnost firmy. Naopak úvěr pomůže přežít a jedná se tedy o nástroj krátkodobé, nebo spíše okamžité potřeby.“

V souvislosti se současnou finanční krizí se hovoří o tzv. krizi likvidity, kdy se do problémů se splácením závazků či financováním svých projektů dostává většina podniků. Je proto nutné hledat možnosti, jak v těžkých chvílích financovat podnikání. Banky však na vzniklou situaci zareagovaly a zpřísnily podmínky pro poskytování úvěrů. Kruh se uzavírá a podniky se tak dostávají do ještě větších problémů. Tento nepříznivý vývoj se snaží změkčit Ministerstvo průmyslu a obchodu, které přijalo příslušná opatření. Jejich základním cílem je poskytnout podnikům zvýhodněné úvěry a záruky, na základě kterých se jim podaří obnovit bankovní úvěry, popřípadě získat nové. Programy tohoto typu jsou nabízeny prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Ke klasickému provoznímu úvěru existuje v současnosti jen jedna rovnocenná alternativa. Tou je nově vyhlášená národní verze programu Záruka. Jedná se o záruky za provozní úvěry. Cílem programu je zachovat malým a středním podnikatelům přístup k bankovním úvěrům na financování provozních potřeb. Znamená to, že se Vám tak snadněji podaří získat potřebný úvěr od klasické banky.

Podpora je poskytována ve formě zvýhodněné záruky. Zvýhodněná záruka je poskytována malým a středním podnikatelům až do výše 80% jistiny zaručovaného úvěru. Podnikatel hradí pouze část ceny záruky ve výši 0,1 – 0,3% p. a. z výše záruky. Současně s poskytnutím záruky je mu poskytnut finanční příspěvek ve výši 4% p. a. z výše záruky k úhradě zbývající části ceny záruky.

Pokud má úvěrující banka s ČMZRB uzavřenu smlouvu o podmínkách poskytování záruk zjednodušeným způsobem, mohou být takto zaručovány bankovní úvěry do výše 5 mil. Kč. Výše záruky v tomto případě činí až 70 % jistiny zaručovaného úvěru a cena záruky hrazená příjemcem podpory je pevně stanovena ve výši 0,1% p. a. z výše záruky. Současně s poskytnutím záruky je příjemci podpory poskytnut finanční příspěvek 3% p. a. z výše záruky k úhradě zbývající části ceny záruky.

Dalším úvěrově zaměřeným programem je Rozvoj od agentury CzechInvest. A brzy bude opět spuštěn také program Progres, který nabízí podřízený úvěr a má být obnoven již 16.3.2009.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.