Everesta, s.r.o.

O dotacích s ředitelem

Dotace JJ

Rozhovor s Mgr. Janem Janatkou ze společnosti ECS Eurofinance.

Jaký máte názor na rozdělování dotací z evropských fondů? Myslíte si, že systém v ČR je nastaven dobře?
Při rozdělování dotací z evropských fondů je důležité z hlediska poskytovatele zohlednit především dva aspekty:
- nasměrovat dotace tam, kde jich je třeba co možná nejjednodušší cestou
- zamezit zneužití nebo nesprávnému využití dotací
Tyto dva aspekty mohou působit proti sobě. V tom je situace poskytovatelů obtížná. V oblasti, kterou dobře známe (dotace na rozvoj lidských zdrojů), si poskytovatelé (především MPSV a Magistrát hl. města Prahy), dle našeho názoru, poradili s touto obtížnou situací poměrně dobře. Požadují po potenciálních příjemcích dotací administrativní úkony v rozumné míře, a pokud se firma svěří do rukou specialistů, projde celým procesem tvorby dotační žádosti plynule a bez větší administrativní zátěže.

Je možné na dotacích zbohatnout?
Zbohatnout? To ne. I když … Promyšlené využití dotací může vést k nastartování prosperity společnosti. Dotace mohou být pro firmu příležitostí dostat se z případných potíží nebo dát výrazný impuls dalšímu rozvoji firmy. Dotace by neměly jen látat „díry v rozpočtu“, ale měly by být použity promyšleně s ohledem na rozvoj firmy.

Jak dlouho obvykle trvá, než peníze skutečně dostanu?
To záleží na konkrétním dotačním titulu. Budu-li se držet naší oblasti, tedy dotací na školení zaměstnanců, dalo by se to popsat následovně: Trvá týdny, než se sestaví dotační žádost (s příslušnými přílohami), měsíce, než se rozhodne o přidělení či nepřidělení dotací, a roky, kdy se projekt následně realizuje.
S jednou výjimkou a tou je aktuální projekt MPSV, díky kterému se mohou prostřednictvím úřadů práce dostat dotace na školení zaměstnanců k příjemcům v řádu týdnů. V tomto případě se dotace týkají firem, které prokážou, že se jich dotkla současná tíživá hospodářská situace.

Jak mi s tím můžete pomoct Vy? Čím se vlastně zabývá společnost ECS Eurofinance?
ECS Eurofinance jsou společností odborníků zaměřených na dotační problematiku. Věrni své zásadě „děláme to, čemu dobře rozumíme a co, neskromně řečeno, dobře umíme“, tedy: Staráme se našim klientům o dotace na školení jejich zaměstnanců. Od zjištění možností získat dotace (dotační audit), identifikace rozvojových potřeb, přes sestavení dotační žádosti včetně všech příloh až po pomoc při realizaci konkrétních projektů (administrace projektů) až po dílčí poradenství.

Na Vašich stránkách se často vyskytuje motiv čtyřlístku. Co to znamená?
Dotační čtyřlístek? To je právě ten soubor našich služeb popsaných výše. Tedy: dotační audit, příprava projektů, administrace projektů, dotační poradenství. Co lístek, to specifický okruh našich služeb pro Vás. Myslím, že jejich smysl nejlépe vystihuje slogan: Nespoléhejte na štěstí! Náš dotační čtyřlístek Vám přinese peníze!

Jak vzniknul nápad založit takovou společnost? A jak dlouho už na trhu působíte?
Společnost ECS Eurofinance vznikla jako dceřiná společnost ECS Edconsia. Dotacemi na školení zaměstnanců jsme se začali zabývat hned se vstupem naší země do EU. Uvnitř ECS Edconsia vznikl specializovaný tým, ze kterého postupně vznikla dceřiná společnost ECS Eurofinance. Důležitým impulsem byla jednak zkušenost s dotacemi pro naše společnosti a také požadavky našich klientů posílit rozpočty na školení zaměstnanců. Od začátku bylo velkou devizou využití synergického efektu našich společností, tedy spojení odbornosti z oblasti vzdělávání dospělých a z oblasti dotační problematiky.

Projevila se v této oblasti nějak globální finanční krize?
Ano, především v přístupu příslušných úřadů k rozdělování dotací. Je zřejmá velká snaha poskytovatelů dotací dostat je co možná nejdříve ke konečným příjemcům. V naší oblasti (dotace na školení) se to projevilo především spuštěním dvou projektů MPSV. Jedná se o už zmiňovaný projekt Vzdělávejte se! a druhý projekt Školení je šance. Jeden projekt je přímo vázán na krizi, druhý je standardní, avšak současná situace urychlila jeho vyhlášení. Je to velká příležitost pro firmy získat zajímavé finance na školení zaměstnanců. My jsme připraveni pomoci.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
4 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.