Everesta, s.r.o.

Homo grantus

Homo grantus Mgr. Ladislav Buček 2

Evropské dotace výrazně zasáhly do života českých firem, neziskových organizací a úřadů. Ať s nimi souhlasíte jako s nástrojem, jak podpořit dobré projekty a iniciovat rozvoj vědy, průmyslu či vzdělanosti, nebo je odsuzujete jako nevhodný zásah do soukromého podnikání, přináší významné prostředky - nepřehlédnutelnou výhodu získá ten, kdo dotace získá.

Proto se rychle vyvinul nový živočišný druh - Homo grantus – jehož jsme podrobili našemu výzkumu. Díky hodinám skrytého sledování, rafinovanému umístění kamer u napajedel a rozboru trusu těchto živočichů Vám jako první přinášíme vzrušující informace o jejich životním stylu.

Poddruhy Homo grantus

Podařilo se nám identifikovat tři základní čeledě tohoto druhu a jednu čeleď příbuznou, přičemž někteří jedinci jsou kříženci různých čeledí, případně se kříží i s dalšími druhy (např. s ekonomy nebo personalisty):

Dotační analytici (čmuchalové) – jejich hlavním úkolem je orientace v dotačních programech, aktuálních výzvách a vyhledávání dotačních titulů pro klienta. V ideálním případě jsou schopni klientovi najít vhodné dotační tituly pro jeho plány (kdy, kolik a za jakých podmínek získá) a ještě mu doporučí další programy, o které se sám nezajímal, ale které se pro něj hodí. Žijí v permanentním stresu, aby jim neutekla důležitá výzva nebo aby o ní konkurenční smečka neinformovala dřív.

Projektoví manažeři (pisálci) – na základě zadání od klienta a podle pravidel výzvy píší projekt tak, aby splnil formální pravidla, líbil se hodnotitelům, byl schválen a přinesl klientovi maximální efekt.
Žijí v permanentním stresu, že přehlédli důležitou informaci ve výzvě nebo projektových příručkách (pak by byl projekt zamítnut), nebo že konkurenční smečka napíše projekty, které získají více bodů (pak by projekt nedostal dotaci).

Specialisté administrace (kolonkáři) – když je projekt úspěšně schválen a dotace přiděleny, nastává období administrace, kdy musí proběhnout všechny naplánované aktivity, vše se musí řádně vyúčtovat poskytovateli dotace, všude musí být předepsané vlaječky EU, samolepky a loga příslušného programu. V monitorovací zprávě musí sedět každá kolonka, jinak ji poskytovatel dotace vrací. V případě vážných chyb to může vést k tomu, že část dotace bude odňata. Proto žijí v permanentním stresu, aby takovou chybu neudělali.

Příbuznou čeledí jsou Autoři vzdělávacích návrhů (odhadovači) do výběrových řízení vypsaných
v rámci dotací. Tam, kde běžně stačí vzdělávací návrh na cca 30 stran (a to ještě máte od obchodníka bližší informace o tom, jaká je šance na úspěch) musí připravit 70 – 200 stran nejpozději do 14 dnů s tím, že se snaží odhadnout:
- jestli je výběrové řízení otevřené, nebo jen pro formu a už je předem znám vítěz
- jak napsat návrh, aby se líbil zadavateli
- jak nastavit cenu, aby ještě přinesla zisk a zároveň neznamenala málo bodů ve VŘ
- jaké reference, certifikáty atd. vybrat, aby co nejlépe zapůsobily na výběrovou komisi
Žijí v permanentním stresu, aby z deseti návrhů byl alespoň jeden úspěšný, protože jinak celý měsíc pracovali zadarmo.

Všechny čeledě jsou chovány buď v domestikované formě jako interní specialisté větších měst, významných podniků, vysokých škol či neziskových organizací nebo jako polodivocí externí odborníci často sdružení ve firmách zaměřených na získávání dotací (výzkum byl prováděn na tlupě Homo grantus sdružené ve společnosti ECS Eurofinance).

Životní cyklus

Tvorové tohoto druhu jsou běžně aktivní zejména přes den v pracovní době. S tím, jak se blíží termín odevzdávání výzev (nebo monitorovacích zpráv či nabídek do VŘ) prodlužuje se jejich aktivita i do pozdních nočních hodin; dva dny před odevzdáním až do časných ranních hodin.

Krátce po skončení termínu se ukládají k několikadennímu spánku. Pokud jsou v tuto dobu přinuceni chodit do práce, mají prázdné skelné pohledy, mluví z cesty, odpovídají nesouvisle a v řeči mají obraty z projektových příruček. Tento stav se vrací k normálu za 2 – 5 dnů podle tělesné konstituce a délky výzvy.
.....

Pokračování za týden (30. 3.).
Vybrané části pojednání o Homo grantus: Největší fáma, Oidipovský komplex, Lísání a empatie, Konkurenti a symbionti.

Komentáře

pekne

jen tak dal

Bohužel jste při vašem

Bohužel jste při vašem pozorování přehlédli často rozhodující vliv homo parazitus officinalis. Nachází se prakticky na všech úřadech a jako často zcela převažující běžný druh bývá přehlížen a podceňován. Dotace či granty chápe jako důvod existence nových plných koryt a výskyt v jejich okolí je prakticky jediným důvodem jeho existence. Jeho zájmem je tvorba košatého ekosystému grantových a dotačních schémat a jejich udržování i v době, kdy již dávno nemají smysl (pomineme-li otázku, zda kdy smysl měla). Nesaháte-li mu na koryto, nikdy nežije v permanentním stresu.

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.