Everesta, s.r.o.

Kde se zeptat na dotace?

rádcové

Namísto obvyklých tipů na čtení, které přinášíme ke každému tématu měsíce, přinášíme tentokrát tipy na „rádce“. Pokud se totiž zajímáte o podpory a dotace, brzy se dostanete do situace, kdy se budete potřebovat s někým poradit. Kam se v takovém případě obrátit?

Proč je lepší se zeptat než si pracně hledat informace vlastními silami? Protože líná huba, holé neštěstí…
Podle Mgr. Jana Janatky z ECS Eurofinance je rozhodně nejlepší kontaktovat odborníka. „Zkušený konzultant se pohybuje v prostředí dotací denně a je proto schopný snadno odhadnout, který dotační titul je pro Váš záměr vhodný. Dokáže spárovat projektové záměry a navíc možná najde i další příležitosti. Nedrží se křečovitě záměru a společně s ním proto můžete najít i další cesty, jak získat peníze.“

1) Při prvním průzkumu terénu, kdy potřebujete zjistit, jaký program je právě pro Váš projekt vhodný. Při takových a dalších obecných dotazech je nejlepší se obrátit na instituci, která má přehled o většině programů určených pro podnikatele. Takovými jsou například:
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR)
- má přehled téměř o všech programech a mimo jiné spravuje internetovou stránku strukturalni-fondy.cz, která dobře poslouží jako rozcestník pro začínající žadatele.
Agentura CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)
- mají na starosti Operační program Podnikání a inovace
Hospodářská komora ČR (HK ČR)

2) Při zjišťování podmínek pro žadatele a náležitostí podporovaného projektu je nutné obrátit se na instituci, která má vybraný program na starosti. To je u každého programu jiné. Např. u regionálních operačních programů je to vždy tzv. Regionální rada regionu soudržnosti. U programů určených podnikatelům je to obvykle Czechinvest. U programů poskytujících zvýhodněné úvěry to může být Českomoravská záruční a rozvojová banka. V každém případě bude nutné si před psaním žádosti prostudovat programový dokument.

3) Při samotném psaní žádosti. Existuje mnoho soukromých společností, které poskytují jak poradenství a dotační audit, tak jsou schopny sepsat za Vás i samotnou žádost.
Zeptali jsme se pana Jana Janatky, zda by doporučil obrátit se při psaní projektu na odborníka a proč je dobré svěřit psaní dotační žádosti někomu jinému.
„Je to stejné jako ve všech činnostech, které se zabývají specifickou oblastí. Důležité jsou informace. Především informace o tom, jak má žádost vypadat, co v ní nesmí chybět a jak má být napsaná, aby byla úspěšná. Například je obrovský důraz kladen na preciznost. Z žádosti musí být zřejmý přínos celého projektu. Tato práce také vyžaduje určitý slovník. Proto je zřejmé, že dobrou žádost, která bude mít naději na úspěch, sepíše určitě spíše ten, kdo se v této oblasti pohybuje již delší dobu.“

Zde Vám samozřejmě doporučujeme společnost ECS Eurofinance, která se na dotační poradenství specializuje. Nebudeme Vám nic nalhávat ani zastírat, také patříme do skupiny ECS.

Jak získat dotaci Vám poradí:
Mgr. Jan Janatka
finanční ředitel skupiny ECS, spolumajitel
Telefon: 481 130 411
Mobil: 777 038 360
E-mail: jan.janatka@skupinaecs.cz

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
9 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.