Everesta, s.r.o.

Léto - zastavit provoz nebo shánět brigádníky?

Přijmeme brigádníka

Převážná většina zaměstnanců se snaží svoji dovolenou vybrat v teplých letních měsících. Mnoho podniků tak musí v důsledku letních dovolených řešit tento sezónní výpadek pracovních sil. Nabízí se jednoduché řešení – jako dočasnou náhradu za stálé zaměstnance přijmout na léto brigádníky. Obvykle tedy studenty, kteří mají prázdniny a rádi si přivydělají. Takový brigádník je relativně levný a nenáročný. Na druhou stranu je ale nutné ho zaškolit, není tak zběhlý ve své práci jako stálý zaměstnanec a může být nespolehlivý. Otázkou je, zda má smysl přijímat dočasné pracovníky v situaci, kdy jsou lidé hromadně propouštěni z práce.

Trh práce se stále propadá, o tom není pochyb. Ale vyhlídky zaměstnanců začínají být o něco optimističtější. Jak píše např. britský HR magazine, mzdy a platy stálých i dočasných zaměstnanců stále klesají, ale v dubnu 2009 byl tento pokles nejpomalejší od začátku tohoto roku.

Za normálních okolností jsou samozřejmě brigádníci vhodným a často využívaným řešením nedostatku pracovních sil. Dnes však musí podniky uvažovat, zda nebude lepší raději provoz na nějaký čas zastavit úplně, než platit další pracovníky. Takzvaná celozávodní dovolená ostatně není nic nového. V některých odvětvích, jako např. ve stavebnictví, bude naopak v letních měsících potřeba dodatečných pracovních sil zcela určitě. To již budou muset posoudit HR specialisté ve firmách podle individuálních podmínek.

Podepíše se ekonomická recese také na tomto subtrhu práce? „Je zřejmé, že současná ekonomická situace se zákonitě musí projevit i v této části trhu práce.“ říká Radomil Bábek, ředitel poradenské a vzdělávací společnosti ECS Edconsia. „Například naše společnost rozhodně nebude žádné brigádníky vyhledávat. Naopak ještě před měsícem jsme vážně uvažovali, že požádáme naše lidi, aby si v létě vzali neplacené volno. Naštěstí teď už se naše situace stabilizovala a pro stálé zaměstnance máme práce více než dostatek.“

Zda je snadné najít v současnosti brigádu, jsme se zeptali Lenky, studentky druhého ročníku Vysoké školy. „Najít brigádu je mnohem těžší než dříve. Víceméně neúspěšně hledám vhodnou práci na částečný úvazek při studiu už od zimy. I když se přiznám, že jsem nebyla nijak přehnaně aktivní. Jsem zaregistrována na internetových stránkách, které zprostředkovávají práci a kde mám uložené CV. Oproti loňskému roku se počet nabídek, které mi chodí, zmenšil přibližně na třetinu. Doufám, že na léto bude snazší najít brigádu v nějakém oboru, kde je v tomto ročním období více práce. Pro mne je třeba zajímavý cestovní ruch, kde se aktuálně snažím najít nějakou zajímavou brigádu, alespoň na léto.“

Článek vznikl za podpory odborníků poradenské a servisní skupiny ECS.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.