Everesta, s.r.o.

Tipy na čtení - vzdělávání

Tipy na čtení

Co si přečíst o vzdělávání? Vzdělávání a rozvoje zaměstnanců se dotýká téměř každá publikace, která se věnuje řízení lidí. Ale rozhodně nestačí spokojit se pouze s manažerskými příručkami, kterých je všude plno. Oblast osobnostního rozvoje stejně jako management samotný má hluboký přesah do psychologie a proto není radno zůstávat pouze na povrchu.

Má tedy vůbec smysl takové publikace číst? Proč by měl personalista nebo manažer v touze po zlepšení své práce s lidmi sáhnout po publikaci, která obsahuje pouze zhuštěné základní informace a snaží se být jakousi praktickou příručkou? Ano, smysl to má. Důležité však při tom je uvědomovat si to zjednodušení. Kniha nikdy nebude řešit přesně stejné situace, jaké musí manažer nebo personalista řešit v praxi denně. Mohou však pro něj být stručným navedením na správnou cestu. Důležité je u takových knih přemýšlet. Uvědomovat si širší souvislosti a kontext.

Ponecháme-li stranou klasické „bible“ managementu a personalistiky, můžeme využít k rozšíření svých znalostí například následující publikace.

Typologie osobnosti pro manažery
Michal Čakrt
Pro správný rozvoj člověka je nejprve důležité zjistit, jaký je a pak teprve mu naplánovat vzdělávání. „Kdo jsem já, kdo jste vy?“ říká podtitul. Autor vychází ze své praxe poradce, trenéra a kouče. Součástí publikace je test, který nám umožní poznat, jaký typ osobnosti podle MBTI jsme. Tzv. typologie osobnosti MBTI = Myers-Briggs Type Indicator.

Efektivní vzdělávání zaměstnanců
Josef Vodák, Alžbeta Kucharčíková
Základní, avšak ucelené informace pro ty, kteří chtějí dobře využívat lidský kapitál, rozvíjet schopnosti a dovednosti svých zaměstnanců a správně plánovat a realizovat vzdělávací procesy. Autoři, kteří vycházejí ze svých zkušeností lektorů a konzultantů, dlouholeté praxe ve firemní sféře.

Hry na semináře a workshopy
Susanne Beermann, Monika Schubach
Podtitul 66 kreativních her je výmluvný. Pokud budete chtít oživit školení a kurzy svých zaměstnanců a podřízených, zde určitě naleznete nějakou inspiraci.

Koučování
John Whitmore
Koučování je nejen jedním ze způsobů vedení, ale je také součástí tréninku a vzdělávání. Tento britský expert se ve své knize snaží čtenářům přiblížit tuto metodu pro uvolňování lidského potenciálu a dosažení maximální individuální výkonnosti.

Personální řízení
Z. Dvořáková a kolektiv
Klasická vysokoškolská skripta. Publikace Vysoké školy ekonomické asi obalem nezaujme, ale kdo má zájem o teorii a fakta, možná po ní sáhne.

Management
Stephen P. Robbins, Mary Coulter
A na závěr jedna z těch zmiňovaných „biblí“. Kniha světoznámých autorů se snaží teorii managementu přiblížit na skutečných situacích, rozhovorech s manažery a pomocí praktických aplikací a testů.

Článek vznikl za spolupráce s odborníky z poradenské a servisní skupiny ECS.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
1 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.