Everesta, s.r.o.

Získejte miliony a postavte si vlastní školičku

Dotace JJ II

Rozhovor s Mgr. Janem Janatkou ze společnosti ECS Eurofinance.

Máte teď v Eurofinancích hodně práce?
Ano, v těchto týdnech stejně jako po celý tento rok pracujeme na plný plyn. Připravujeme dotační žádosti, pomáháme realizovat a řídit dotační projekty, tedy pomáháme firmám a dalším subjektům získat a efektivně využít dotace. Možnost získat dotace a především dotace na školení, které jsou naší doménou, jsou tento rok velmi aktuální.

A jste rád za takovou spoustu práce nebo je to vyčerpávající?
Jsme velmi úspěšní a řečeno sportovní terminologií, po každém vítězném zápase únava rychle zmizí, organismus rychle zregeneruje a je připraven na zápas další, na další projekty, další zakázky. Naši odborníci, specialisté za tvorbu dotačních žádostí a administraci projektů pracují velmi intenzivně a jsou připraveni pomoci všem, kteří to budou potřebovat.

V těchto dnech vyšla výzva v OPPI Školicí střediska. Co to pro firmy a podnikatele znamená?
Je to velká příležitost převážně pro firmy ze zpracovatelského a výrobního sektoru získat odpovídající prostory a pomůcky pro školení zaměstnanců včetně pořízení si vlastního školicího střediska.

Kolik peněz může firma na takové školicí středisko přibližně získat a na co všechno?
Na výstavbu, pořízení, rekonstrukci, modernizaci prostor určených pro vzdělávání a jejich vybavení, zařízení školicími pomůckami a programy a zařizovacími předměty může příjemce dotace získat od 200 tisíc do 100 miliónů korun. Dotace činí 40-60% celkového rozpočtu projektu (dle velikosti podniku a regionu realizace).

Na co je možné takové prostory využívat? Je to striktně omezené pouze na vzdělávání?
Školicí středisko je nutné provozovat v souladu s projektem. Realizovat požadovaný objem školení po dobu několika let. Současně je možné prostory využít také pro další účely dle stanovených podmínek. A hlavně po realizaci požadovaného objemu školení se využití školicího střediska ještě rozšíří.

Setkáváte se také s žadateli, kteří by chtěli dotace zneužít a předem vám dají najevo, že chtějí získané finance využít na něco jiného, než jsou oficiálně určeny?
Při své práci se setkáváme především s klienty, kteří chtějí využít dotací různého typu pro rozvoj své firmy, pro zvýšení její konkurenceschopnosti a postavení na trhu. Např. dotace, díky kterým mohou firmy kvalitněji a více školit své zaměstnance výrazně přispívají ke kvalitě jejich práce. Těší nás, že si toto dnes většina vedoucích pracovníků ve firmách uvědomuje. Kvalitní zaměstnanci přinesou firmě více než dotace "chytrácky využité" nebo spíše zneužité na jiné účely než na jaké jsou určeny.

Komunikujete nějak s agenturou CzechInvest, která má program Školicí střediska na starosti? Jak spolupráci s nimi hodnotíte?
S agenturou CzechInvest samozřejmě komunikujeme, jako s každým poskytovatelem. Pracují zde dobří úředníci, kteří poskytují standardní servis potenciálním příjemcům dotací.

Proč by se žadatelé měli obrátit s konzultací své žádosti spíše na vás, než přímo na jejich konzultanty?
Protože my, naši odborníci, nejsme úředníci ale podnikatelé, kteří velmi dobře znají běžné starosti firem, jejich potřeby. Dokážeme projekt připravit tak, aby měl nejen velkou šanci uspět při hodnocení a výběru ale také aby byl ušit na míru a příjemce dotace a jeho zaměstnanci aby z něho měli co největší prospěch. Navíc, úředníci z CzechInvestu váš dotační projekt nenapíší, my ano!

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
1 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.