Everesta, s.r.o.

Dotace

EU

Dotace, slovo, které skloňují každý den podnikatelé po celé republice. Mnoho lidí považuje dotace za podivný nástroj, který deformuje trh. Jiní zase považují podpory za účinný prostředek, jak napravit jisté nespravedlnosti. Všichni se ale shodnou na jednom – když Vám někdo nabízí peníze, byla by hloupost je nepřijmout. Aneb jak praví jedno ne hloupé přísloví: hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere.

O co vlastně při dotacích jde? Obecně můžeme dotaci s pomocí ekonomické teorie definovat např. jako peněžitou či jinou formu podpory, kterou poskytuje veřejný subjekt soukromému subjektu. Cílem je obvykle nějaký veřejný zájem, jako např. zlepšení infrastruktury, podpora zaměstnanosti, pomoc ekonomicky slabším regionům, apod. Názorně to mimochodem vysvětluje své sekretářce pan ředitel z našeho komiksu.

Po našem vstupu do EU získali čeští podnikatelé přístup k finančním podporám v rámci tzv. regionální politiky EU. Bohužel je mechanismus rozdělování těchto podpor relativně složitý. Také zpracování samotné žádosti nebývá zrovna jednoduché. Instituce, které mají udílení dotací na starosti, však mají povinnost žadateli poskytovat potřebnou informační podporu. Podle Jiřího Čížka z ECS Eurofinance je zpracování dotační žádosti poměrně složitá činnost.
Říká: „Je potřeba mnoho znalostí a člověk se vypracuje jen díky tomu, že nejdříve napíše několik "horších" projektů a z nich se poučí. Popřípadě se dopředu seznámí s chybami od někoho jiného. Samotná příručka k psaní projektů je vlastně úplně na nic. Důležité jsou znalosti a zkušenosti.“ Tomu, jak napsat žádost a na koho se obrátit, se budeme věnovat v dalších článcích.

Na co může podnikatel získat peníze? Programů je velké množství, přičemž každý z nich je rozdělen na několik prioritních os. Každá prioritní osa je pak určena pro určitý typ projektů. Nemá smysl se pokoušet sestavit kompletní přehled všech programů. Připravili jsme však několik příkladů. Ke každému vybranému projektu doporučujeme vhodný program. Většina programů určených pro malé a střední podnikatele spadá do rodiny Operačního programu podnikání a inovace (OPPI). Pokud budete chtít přejít na oficiální stránky vybraného programu a zůstat současně na Bosstonu, doporučuji kliknout na odkaz se stisknutou klávesou Ctrl ;-)

Rekonstrukce nemovitosti určené k podnikání
- OPPI - program EKO-ENERGIE
- OPPI – program NEMOVITOSTI
Nákup nových strojů a technologií
- OPPI – program ROZVOJ
- OPPI – program INOVACE
Podnikání v rámci cestovního ruchu
- Regionální operační program
Vybudování školicího střediska
- OPPI – program ŠKOLICÍ STŘEDISKA
Vzdělávání zaměstnanců
- OP Lidské zdroje a zaměstnanost
- OP Praha Adaptabilita

Článek byl připraven ve spolupráci s odborníky ze společnosti ECS Eurofinance.

Jak získat dotaci na vzdělávání Vám poradí:
Jiří Čížek
odborný konzultant, vedoucí projektového týmu ECS Eurofinance
Telefon: 481 130 415
Mobil: 777 038 119
E-mail: jiri.cizek@ecs-eurofinance.cz

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
6 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.