Everesta, s.r.o.

Manipulativní technika útok - ústup

Radomil_Babek_bloguje

Snaha či úsilí využívat nebo ovládat druhé se nazývá manipulace. Tomu, kdo se snaží manipulovat svým okolím, se říká manipulátor. To jsou obecně známá fakta. Většina lidí má o manipulaci jistou, často intuitivní, povědomost a odborná veřejnost, vzdělaní manažeři a personalisté a především lidé nějak psychologicky erudovaní vědí o manipulacích a manipulátorech jistě mnohé.

Pochopení a rozpoznání manipulace a manipulátorů může člověku pomoci vyrovnat se se svou rolí ve společnosti, pochopit a zvládnout neúspěch či dosáhnout úspěchu. Manipulativních technik je jistě mnoho, a je dobré je rozpoznávat. Jednu manipulativní techniku tady popíši a uvedu i konkrétní příklad.

Manipulátor často mívá ve svém okolí konkurenta, jedince, který má na skupinu vliv, a to mnohdy vliv pozitivní. Takového soupeře se chce manipulátor zbavit. Agresor potřebuje zničit či poškodit soupeřovu pověst, dehonestovat jej, zničit jeho prestiž a společenské postavení. Jednou z nejčastějších metod, které k tomu agresoři používají, je metoda útok – ústup.

O čem si ještě můžete přečíst:
1. Jak manipulace útok-ústup probíhá?
2. Lze se proti manipulaci bránit?
3. Manipulace v přímém přenosu
Více na webu autora - Manipulace: Útok - ústup

Radomil Bábek

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
5 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.