Everesta, s.r.o.

Barum Czech Rally 2009

rally.jpg

Asi nejznámější závod rally v České republice, Barum Czech Rally Zlín je za námi. Letošní rok ho podle neoficiálních výsledků navštívilo více než 250. 000 diváků, což překonalo i rekord v návštěvnosti Velké ceny ČR motocyklů v Brně.

Všichni jste si jistě již přečetli výsledky a prohlédli fotky či videa z této rally, a tak bych se v tomto článku chtěla zaměřit na něco, co mě letos na zlínské rally zaujalo.

Jako už tradičně začínal celý závodní víkend superspeciálkou, která se jela centrem Zlína. Tato rychlostní vložka je dobře dostupná pro diváky, také oblíbená a v letošním roce ji dle neoficiálních informací zhlédlo okolo 50 tisíc diváků. Tato rychlostní zkouška klade velké nároky na pořadatele celé akce – zajistit dostatečné parkovací plochy pro diváky, sladit fungování MHD v době konání SS a v neposlední řadě vytýčit bezpečná místa pro diváky a předcházet tak smutným událostem, které se bohužel udály v několika posledních měsících na českých rallyových tratích.

V práci pořadatelů jsem oproti loňsku zaznamenala velký posun v kvalitě odváděné práce.
Jako příklad bych vám ráda uvedla situaci, která mne mile překvapila právě při sledování páteční SS ve Zlíně:

Pro sledování průjezdu závodních aut jsme si našli pěkný úsek trati hned u startu RZ s dobrým výhledem i na dojezd RZ a atraktivním přejezdem přes železniční trať. Toto místo je diváky velmi oblíbené a někteří nadšenci si zde své „nejlepší fleky“ drží již několik hodin před zahájením startu RZ (mimochodem start byl až ve 20:00 hod.). Z mého pohledu bylo místo dostatečně zabezpečeno proti vběhnutí diváků do tratě a výrazně byly vyznačeny i zakázané zóny.
Diváků přibývalo, alkohol tekl proudem, očekávání diváků rostlo s blížícím se časem startu RZ a nálada byla příjemná a uvolněná.

Tak a je to tu, do cíle dojíždí poslední safety car a čekáme na start prvního závodního auta. A právě v tomto okamžiku přichází 3 děvčata ve slušivých oranžových vestách s nápisem POŘADATEL, míří doprostřed zakázané zóny a stoupnou si tak šikovně, že zamezí výhled do nejatraktivnějšího místa a to hlavně těm „držičům fleků“, kteří zde již několik hodin čekají na svůj vysněný zážitek a, aby nebyli dehydrování v teplém letním počasí, dodržují pitný režim pomocí lahodného pivního moku.

Okamžitě se zvedne vlna nevole, létají prázdné kelímky, píská se, křičí, ale děvčatům nevadí ani nadávky a přesvědčování („...holka až to auto vyletí, tak tě pořadatelská vesta nezachrání....“) je nechává klidnými.
V tomto okamžiku vstupuje „na scénu“ vedoucí erzety. Přichází k největšímu křiklounovi, podává mu mu ruku a říká: „Ahoj, já jsem Jarda. Jak se jmenuješ?“ Křikloun podání ruky přijímá, představuje se a znovu emotivně nadává. Jarda si vyslechne celou záležitost a s klidem odvolá děvčata z inkriminovaného místa. Vysvětlí křiklounovi, že pořadatelé mají své pevně dané úkoly na trati a že každá situace je řešitelná, jen si o tom stačí lidsky promluvit a neřešit vše agresí.

Bylo velmi příjemné sledovat, že je možné komunikovat s diváky bez direktivních nařízení typu: („...já jsem tady pořadatel a co řeknu, to platí“), ale v klidu zhodnotit situaci a vyřešit ji ke spokojenosti obou stran.
V průběhu dalších víkendových dní jsem takovéto velmi příjemné jednání pořadatelů zaznamenala i na jiných místech v okolí Zlína – ze safety carů se ozývalo: „moc vám děkuji, že stojíte na vyhrazených místech, jste skvělí diváci“ apod.

Později jsem se na ředitelství Barum Czech Rally Zlín dozvěděla, že vybraní pořadatelé prošli kurzem asertivity a komunikace v konfliktních situacích. Výše popsaná situace je důkazem, že to v praxi opravdu zafungovalo.
Bohužel jsem na většině českých rally byla svědkem spíše opačného postupu – direktivní nařízení pořadatelů a z toho vyplývající agresivní reakce ze stran diváků. Zlínští pořadatelé ukázali, že toto je správný směr práce s diváky.

V MMČR přebírá štafetu pořádání závodů Rally Příbram (18. a 19. 9. 2009) a po ní divácky také velmi oblíbená Rally BOHEMIA (16. a 17. 10. 2009). A co Vy, pořadatelé těchto rally, jak jste připraveni na komunikaci s diváky? Ve Zlíně to díky proškolení pořadatelů zvládli na jedničku.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Rádi Vám s tímto úkolem pomůžeme a další článek z úspěšně pořádané rally může patřit právě Vám.

Kurzy řešení konfliktů a pozitivní asertivity.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
19 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.