Everesta, s.r.o.

Nejlepší práce na světě

LEGO kostky

Pro mě osobně je LEGO samozřejmou součástí dětství, takže jsem se na návštěvu kladenského sídla společnosti velmi těšil. Ochranka objektu nepůsobí k hostům příliš přívětivě – kdo úspěšně proklouzne dvojici seveřanů, ten bude nejspíš odchycen Batmanem.

Naštěstí jsem měl smluvenou schůzku – mým průvodcem se stal pan Ladislav Žák, HR manažer LEGO Production MC.

Levý viking Pravý viking

LEGO Batman

Ladislav Žák

Předně si ujasněme jednu věc: Ne, v kladenské továrně kostičky LEGO nevyrábějí. Lisují se v Dánsku, Maďarsku a v Mexiku. Ale zato se tu už dělá všechno ostatní – designéři navrhují nové modely, velký důraz je na Kladně kladen na velkorozměrové modely pro LEGOLAND parky. Další výrobu představují marketingové in-store modely, takzvaná „akvárka“, což jsou sestavené a slepené modely uzavřené v plexisklových krabicích určených k vystavování v obchodních domech či na veletrzích.
LEGO akvárko

LEGO Production působí v České republice od roku 2000. A od té doby se soustavně rozrůstá. Zatímco v počátcích zdejší zaměstnanci vlastně pouze skládali navržené modely, dnes už se většina této ruční práce outsourcuje a z domovského Dánska je sem přesunuta velká část invenční práce. Jak říká pan Žák, jeden z úplně prvních zaměstnanců LEGO v Čechách, v současné době pracuje v Kladně pro LEGO asi tisíc lidí. Z toho dvě stovky v marketingové výrobě, osm set pak přímo v tovární výrobě. Na otázku, jak náročné bylo nabrat takové množství zaměstnanců, odpovídá: „Upřímně řečeno to bylo celkem jednoduché. Nemusíte mi to věřit, ale tady se o firmě LEGO velmi rychle rozneslo, že se chováme slušně k lidem. Pochopitelně jsme se k tomto počtu lidí dostávali postupně, první rok nás bylo třeba sto, pak dvěstě, velký skok přišel v roce 2005, kdy se náš počet zdvojnásobil ze čtyřset na osmset. S tím bylo hodně práce, ale vždycky to byla příjemná práce, protože jsme si měli z koho vybírat. Například v tomhle průmyslovém areálu sídlí spousta dalších firem a z nich k nám přišlo 25% zaměstnanců. Naopak od nás k sousedům odešel jeden člověk.“

Vypadá to, že slogan „Můj táta má nejlepší práci na světě“ zafungoval. Ale i LEGO samozřejmě zažívá horší období. V letech 2003, 2004 procházelo poměrně výraznou krizí, která však díky restrukturalizaci firmy a dalším krokům byla zažehnána. V červnu roku 2006 přešla kompletně výroba celé LEGO Group pod křídla singapurské společnosti Flextronics, což mělo znamenat významné úspory nákladů a lepší organizování výroby a jejího plánování. Nicméně v roce 2008 se firma rozhodla převzít výrobní aktivity zpět.

Ani HR práce pana Žáka nebyla vždy peříčkem, zaměstnanci totiž jednoho dne došli. „Když výroba přešla pod Flextronics, byl problém sehnat každého človíčka. S tím měly problém všechny zdejší firmy, nešlo ani o peníze, mohl jste slíbit, kolik jste chtěl, lidi prostě nebyli.“ To byl všeobecný trend doby, jak se shodujeme. „Teď je náš tým stabilizovaný, obsazujeme asi jednu až dvě pozice,“ dodává Ladislav Žák. Zaměřuje se tedy na jinou sféru personalistiky – na vztahy a vzdělávání zaměstnanců.

„Máme tady vždycky dánského šéfa. Dva z nich se pokoušeli naučit česky, ale oba to vzdali. Ten třetí už to ani nezkouší. Najít techniky s angličtinou je samozřejmě poněkud obtížné a v tomhle směru se o ně dost staráme. Mezinárodní spolupráce nám celkem funguje. Myslím, že je to i tím, že máme s Dány poměrně dost společného – například smysl pro ironii a černý humor. Oni jsou oproti nám velmi „direct“ v komunikaci. Čech se většinou vyjadřuje nepřímo.

Co jste o LEGO možná nevěděli:
> Momentánlě nejúspěšnější výrobní řadou je zejména řada City.
> Velké modely v parcích LEGOLAND jsou postaveny na ocelových konstrukcích, někdy obsahují i hydrauliku a elektroniku
> Cena lisovací formy na jednu malou kostičku je v řádech milionů korun
> Největší potvorou, která z kladenské továrny kdy vylezla, byl drak chrlící oheň a vodu (!) vysoký 3 a dlouhý asi 6 metrů
Drak

Pan Žák mi taky mimochodem pověděl, že životnost hračky u americké či západoevropské dětské populace je podle statistik v průměru asi šest měsíců. V naší rodině si se stejnými kostičkami LEGO hraje už třetí generace.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
2 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.