Everesta, s.r.o.

Přiznání: Miluju Antona z Tyrolska

Anton aus Tirol

Myslíte, že jedete lyžovat do Rakouska? Ve skutečnosti budete pařit a tančit v rytmu disco. A kdyby to šlo, koupíte si triko s nápisem I Love Anton!
Kdo si chce pořádně zalyžovat a z nějakých důvodů ho již omrzely české hory, má na výběr v podstatě jen pár možností. Čeští lyžaři a snowboardisté nejčastěji volí Francii, Itálii nebo Rakousko. Výhody a nevýhody jsou různé. Rakousko má však jedno specifikum, které jinde nenajdete, a tím je hudba.

Německy zpívané disco-lidové písně musíte buď nenávidět, nebo si je zamilovat. V kombinaci s několika pivy, případně Jägermeistery po celodenním sportu, se zaručeně dostaví varianta druhá, láska.

Mezi všemi písněmi vyniká krásný a skvělý Anton z Tyrolska. Stav v okamžiku, kdy píseň slyšíte poprvé, bych popsal asi takto: ustrnete uprostřed pohybu, nakloníte hlavu, abyste se lépe zaposlouchali, a s nepřítomným pohledem se snažíte vypátrat, co to ten sympaťák vlastně zpívá a jestli Vás Vaše chatrné základy němčiny opět nezradily. Po prvním šoku zjistíte s vytřeštěnýma očima, že Antona vlastně milujete!

Antona si můžete vychutnat i na youtube – zpívá božský DJ Ötzi. Posuďte sami, jestli není tento Mozartův pokračovatel přímo fantastisch.
DJ Ötzi - Anton Aus Tirol
(Bětko, tímto ti děkuji, že jsi ho našla a mohu si svůj zamilovaný song přehrávat stále dokola.)

Je mi jasné, že po takovym nářezu už to tu nikdo číst nebude a všichni si budete pouštět jenom Antona. Přesto se pokusím ještě vrátit k zábavě u rakouských sjezdovek. Après-ski je je fenomén, který zavedli chytří majitelé hospod a barů. Místo, abyste šli z lyží rovnou na pokoj, stavíte se ještě na chvilku v baru u sjezdovky, kam Vás zve hlasitá hudba - DJ Ötzi, když budete mít štěstí. Podle wikipedie Après-ski znamená: going out, having drinks, dancing, and generally socializing after skiing. V Rakousku se definice drží do puntíku. V jedné z písní se dokonce přímo zpívá wir alle müssen feiern apres-ski. Nejen melodie, ale i texty jsou totiž geniální.

Zajímavé je, že atmosféra rozjuchané zábavy do sebe vtáhne i příslušníky jiných národů. Snadno tak uvidíte třeba postaršího Maďara, jak v přeskáčích vytáčí na tanečním parketu blondýnu z Polska. Dokonce i Češi, za jiných okolností národ pivních mudrců, jakoby roztáli. Než se rozkoukáte, přistihnete se, že se účastníte jindy opovrhované kolektivní zábavy. Chybí už jenom společné jódlování. A hospodský si mne ruce. Co na tom, že je to jen obchodní trik. Vždyť proto jsme přijeli – dát si pauzu a utratit peníze.
Rakušané prostě mají svůj vkus! Neberme jim ho a bavme se s nimi.

Závěrem bych chtěl ještě napsat, že DJ Ötzi je stejně úplně nejvíc nejlepší a asi založím fanklub. Kdyby se chtěl někdo přidat, napište na mail nebo do diskuze.

Komentáře

Já chci do party. Jako

Já chci do party. Jako členský příspěvek v podobě čistého extraktu alspské kultury bych si dovolila doporučit Edelweiss, poskytuje RockAmerica, k nalezení na youtube s podtitulem Bring me Edelweiss.

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
15 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.