Everesta, s.r.o.

Tip pro HR – v době krize si hýčkejte ty nejlepší

ti nejtalentovanější potřebují péči

HR manažeři mohou hrát klíčovou roli při usnadňování nezbytných změn a akcí, které mohou vyvést organizace z recese. To je hlavní myšlenka tzv. Hewitt reportu. Tento dokument, celým názvem „HR’s Ten Point Plan in Response to the Economic Crisis“, říká, že v recesi je důležité věnovat pozornost talentu a jeho rozvíjení. Je však běžné, že právě nejtalentovanější zaměstnance v těchto časech společnosti ignorují a jejich rozvoj zanedbávají. Přitom právě tito „supervýkonní“ lidé jsou těmi jedinými, kteří pomohou zastavit hrozbu a nastartovat uzdravení a opětovný vzestup.

Právě teď je čas se ujistit, že ti nejschopnější jedinci ve vaší společnosti vědí, že jsou důležití a oceňovaní. Současně je to výborná příležitost k vyhodnocování a ideální čas pro cílené vyhledávání dalších talentů. HR může také pomoci s posílením organizační struktury a značky v časech recese. To, jak organizace reaguje v kritických situacích, ukazuje, jaká je a co znamená pro své zaměstnance, klienty a pro celou společnost obecně.

Rozhodnutí a realizace změn ve firmách jsou současně příležitostí i rizikem. Děláte-li krizové rozhodnutí jako odpověď na ekonomickou krizi, dobře zvažte dopad takových akcí na Vaši firemní kulturu a značku.

HR management by měl být také nemilosrdně cílevědomý a měl by v recesi své priority přehodnotit. Zmiňovaná zpráva radí, že právě nyní je čas zaměřit se na silné stránky organizace a klíčové schopnosti. Definujte tzv. hranici efektivnosti – budoucí výnosnost investic s co nejvyšší úsporou a výnosy. Zastavte aktivity, které už v současné ekonomické situaci nedávají smysl. HR by také nemělo ztrácet ze zřetele výhody a příležitosti recese. Historie ukazuje, že největší bohatství bylo vytvořeno v turbulentních časech. Manažeři se snažili pochopit realitu a vytvořili komplexní plány řízení rizik. Vizionáři se pak chopili neočekávaných příležitostí, ať už to bylo získáváním podhodnocených aktiv nebo nabíráním dosud netknutých talentů.

Zdroj: www.humanresourcesmagazine.com.au

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
16 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.