Everesta, s.r.o.

Volný čas je věda

jin a jang

V květnu jsme se rozhodli zvolit jako téma měsíce dovolenou. Většina personalistů, manažerů a kancelářských myší obecně si vybírá dovolenou právě v létě. A proto chceme své čtenáře na toto období náležitě připravit. O čem však psát, jestliže nechceme vydávat pouze tipy na různé způsoby, jak trávit dovolenou? O čem má například pojednávat ústřední článek k tématu, který má za úkol představit téma a krátce vysvětlit základní teorii? Existuje vůbec teorie volného času? Kupodivu je jí hodně a pro naše zdraví je velice důležitá.

Správná forma a načasování odpočinku patří k základním otázkám duševní hygieny. Jestliže jste pracující člověk, což pravda není v současnosti tak jisté, potřebujete odpočinek. Pokud neodpočíváte dostatečně a správným způsobem, riskujete psychické potíže. Také se budeme zabývat tím, jak by měli „odpočívat“ nezaměstnaní, protože této skupině hrozí stejné nebo ještě vážnější psychické problémy. Čekají Vás proto mimo jiné články na téma workoholismus, stres, syndrom vyhoření, atd.

Kromě klasického pojetí zdraví se duševní hygiena zaměřuje na otázky harmonického rozvoje osobnosti ve vztahu k přírodním a sociálním podmínkám. Proto kromě psychologie souvisí úzce také s filozofií. Duševní hygienou se zabývali už ve starověké Číně, Indii nebo Egyptě. V Řecku se pak otázkou duševně vyrovnaného člověka zaobírali např. antičtí filozofové Demokritos a Epikuros. Epikuros mimo jiné tvrdil, že: „Nelze žít slastně, nežijeme-li rozumně, krásně a spravedlivě. A ani nelze žít rozumně, krásně a spravedlivě, nežijeme-li slastně.“

Správně využitý volný čas nám pomůže lépe se vyrovnat s psychickou zátěží, které musí někdy čelit každý z nás. Psychologové obvykle doporučují několik zásad správného odpočinku:

- Ideální dovolená trvá 14 dní. 1 týden je málo, 3 týdny jsou moc. Dvoutýdenní dovolenou by si měl člověk vybrat alespoň jednou za rok. Zbytek může být v kratších intervalech, klidně jen několikadenních.

- Dostatek spánku. Průměrný člověk prospí třetinu svého života. Každý máme samozřejmě jinou potřebu, ale obecně se soudí, že zdravé je spát 6-10 hodin. Dlouhodobý výkyv na jakoukoli stranu je nezdravý a může způsobit vážné problémy.

- Odpočinek je výživnější, když manuálně pracující člověk volí klidné způsoby odpočinku zaměřené na duševní aktivitu jako je kultura. A naopak, když mentálně pracující člověk volí aktivní odpočinek, jako např. sport. Obvykle to však bývá právě naopak - vědec jde do divadla a na koncert, zedník jde hrát fotbal nebo něco kutit.

- Je nutné odpočívat i v rámci práce. Nejsme roboti. Pokud jste právě v práci a dočetli jste až sem, chválíme Vás, protože kvalitně odpočíváte i v průběhu práce.

Komentáře

pracovní odpočinek

Ta poslední věta sedla :-p

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem. Doplňte prosím výsledek.
11 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.